środa, 8 kwietnia 2020

Drożdżowa babka



Drodzy Rodzice i Dzieci

Święta już za pasem, cały czas wolny spędzamy w domu dlatego postanowiłyśmy z córką spróbować przepisu na babkę drożdżową z bakaliami. Próbę uważam za udaną – mimo że babka nie wyrosła tak mocno jak na zdjęciach z przepisu na stronie, to tak smakowała wszystkim, że nie zdążyłam jej zrobić zdjęcia w całości :)

Dzięki temu zajęciu wspólnie spędziłam trochę czasu z córką i mogłam z nią szczerze porozmawiać :). Nauczyła się też nowych umiejętności oraz poćwiczyła w praktyce czytanie ze zrozumieniem.

Skorzystałyśmy z przepisu zamieszczonego na stronie:


Składniki:

500g mąki,
125g cukru + 2 łyżki
100g masła,
150ml mleka,
42g drożdży,
250g bakalii – u nas mieszanka bakaliowa+orzechu włoskie.

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiać do miski. Dodać do niej cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i dokładnie wymieszać.




2. W niewielkim rondelku rozpuścić masło i dolać do niego mleko.


3. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, a następnie wraz z jajkami, i rozpuszczonym masłem wymieszanym z mlekiem dodać do sypkich składników. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczka i odstawić na ok 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
















4. Przygotować formę: dużą formę na babkę o pojemności ok 1,5 l wysmarować masłem i obsypać mąką.

5. Po 45 minutach ciasto ponownie zagnieść, a następnie dodać mieszankę bakali i jeszcze raz wyrobić, aby owoce równomiernie rozłożyły się w cieście.

6. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec ok 1 godziny.




Gorąco polecam do wspólnej pracy z dziećmi :)

Joanna Pierończyk

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz