Drodzy
Rodzice i Dzieci
Święta
już za pasem, cały czas wolny spędzamy w domu dlatego
postanowiłyśmy z córką spróbować przepisu na babkę drożdżową
z bakaliami. Próbę uważam za udaną – mimo że babka nie wyrosła
tak mocno jak na zdjęciach z przepisu na stronie, to tak smakowała
wszystkim, że nie zdążyłam jej zrobić zdjęcia w całości :)
Dzięki
temu zajęciu wspólnie spędziłam trochę czasu z córką i mogłam
z nią szczerze porozmawiać :). Nauczyła się też nowych
umiejętności oraz poćwiczyła w praktyce czytanie ze zrozumieniem.
Skorzystałyśmy
z przepisu zamieszczonego na stronie:
Składniki:
500g
mąki,
125g
cukru + 2 łyżki
100g
masła,
150ml
mleka,
42g
drożdży,
250g
bakalii – u nas mieszanka bakaliowa+orzechu włoskie.
Przygotowanie:
1.
Mąkę
przesiać do miski. Dodać do niej cukier, cukier waniliowy, szczyptę
soli i dokładnie wymieszać.
2.
W
niewielkim rondelku rozpuścić masło i dolać do niego mleko.
3.
Drożdże
rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, a następnie wraz z jajkami, i
rozpuszczonym masłem wymieszanym z mlekiem dodać do sypkich
składników. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczka i
odstawić na ok 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4.
Przygotować
formę: dużą formę na babkę o pojemności ok 1,5 l wysmarować
masłem i obsypać mąką.
5.
Po
45 minutach ciasto ponownie zagnieść, a następnie dodać mieszankę
bakali i jeszcze raz wyrobić, aby owoce równomiernie rozłożyły
się w cieście.
6.
Ciasto
przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 175 stopni. Piec ok 1 godziny.
Gorąco
polecam do wspólnej pracy z dziećmi :)
Joanna Pierończyk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz